Urheilu

Urheilua ympäri vuoden Porissa

Porin kaupunki on erinomainen paikka liikuntaharrastuksia ja kilpaurheilua ajatellen. Kaupunki ylläpitää yli 200 liikuntapaikkaa hiihtoladuista uimahalleihin, kuntosaleihin ja urheilukenttiin. Kiinteiden liikuntapaikkojen lisäksi kaupungissa järjestetään runsaasti paikallisia, valtakunnallisia ja jopa kansainvälisiä tapahtumia, joissa pääsee sekä osallistumaan itse että seuraamaan tasokasta urheilua lukuisissa eri lajeissa. Paikalliset urheiluseurat, kuten FC Jazz, Porin Ässät, Narukerä ja SBS Pori, vetävät katsomot ja kaukaloiden reunat täyteen innokkaita faneja kaikkina vuodenaikoina.

Tapahtumia ja tunnettuja urheilijoita

Kalevan kisat, eli yleisurheilun suomenmestaruuskilpailut, on järjestetty Porissa jo kuudesti. Viimeisin kerta oli vuonna 2015, jolloin kilpailut käytiin Porin stadionilla. Myös Kuninkuusravit on järjestetty Porissa kuusi kertaa, viimeksi vuonna 2014. Isojen tapahtumien lisäksi kaupungin urheiluelämää rytmittävät esimerkiksi viikoittaiset jalkapallo- ja jääkiekko-ottelut kausien ollessa käynnissä. Kaupungin merkittävimpiä urheilukohteita ovatkin jo mainittu Porin stadion, sisälajeille tarkoitettu Karhuhalli ja Isomäki Areena, jossa pelataan muun muassa jääkiekkoa.

Yksi ehdottomasti tunnetuimmista porilaisurheilijoista on pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti, joka kantaa lajinsa nopeimman miehen titteliä. Tähti on valittu vuoden parhaaksi porilaiseksi urheilijaksi peräti kahdeksan kertaa. Muun muassa MM-pronssia ja EM-kultaa voittanut nyrkkeilijä Elina Gustafsson on myös alkujaan porilainen. Muita tunnettuja nimiä ovat esimerkiksi pyöräilijä Lotta Lepistö, keihäänheittäjä Taina Kolkkala, uimari Matti Mattsson sekä lukuisat jääkiekkoilijat, kuten Christian Ruuttu, Joel Armia ja Jesse Joensuu. Muita nimekkäitä urheiluhahmoja:

  • Nooralotta Neziri, pikajuoksu
  • Tiia Hautala, seitsenottelu
  • Kosti Rasinperä, urheiluvaikuttaja

Jääkiekko

Porin jääkiekkojoukkueista tunnetuin on varmasti Liigassa pelaava Porin Ässät. Joukkueen historiasta löytyy kolme Suomen mestaruutta (1971, 1978 ja 2013) ja neljä hopeaa. Joukkue perustettiin 1967, kun Porin Karhut ja Rosenlewin Urheilijat -38 -nimiset joukkueet yhdistettiin. Ässien paikallispelejä voi seurata Isomäki Areenalla, joka rakennettiin alun perin tekojääradaksi. Pelejä on päässyt seuraamaan katetulta areenalta vuodesta 1971 alkaen. Katsojia mahtuu areenalle yhtä aikaa 6350.

Porin Ässien veriviholliseksi on nimetty Rauman Lukko. Ässien menestys on vaihdellut viime vuosina voimakkaasti. Vuosiin mahtuu niin mestaruus kuin merkittäviä taloudellisia tappioitakin. Nykyisin päävalmentajana toimii Pasi Kaukoranta, jolla on historiaa muun muassa superpesiksen parissa. Kaukoranta otti aiemmin valmentajana toimineen Mikael Kotkaniemen paikan kesken kauden 2018-2019. Valmennustiimistä löytyvät myös Jere Härkälä ja Jaakko Rosendahl. Ässistä on lähdetty myös maailmalle. NHL-pestejä ovat saaneet muun muassa Jesse Joensuu ja Juho Lammikko.

Salibandy

SBS Pori edustaa porilaista salibandyosaamista. Seura on perustettu vuonna 1994. Vuosien varrella edustusjoukkueet ovat pelanneet eri divisioonissa ja yltäneet jopa maan kärkikahinoihin mukaan. SBS Porin miesten edustusjoukkue on pelannut liigassa, eli korkeimmassa sarjassa, kolmen kauden ajan. Tuon ajanjakson saldoksi kertyi 87 ottelua ja niistä yhteensä 61 pistettä. Joukkueen liigataival päättyi kauden 2006-2007 lopussa, jolloin karsintaottelut jyväskyläläistä Happeeta vastaan päättyivät lopulta 3-1 tappioon.

Miesten edustusjoukkueen paikka divisioonissa on vaihdellut edellä esitellyn liigamenestyksen lisäksi runsaasti. Esimerkiksi kaudella 2012–2013 joukkue pelasi 4. divisioonaa, ja kaudelle 2016-2017 se nousi kolmosdivariin. Miesten edustusjoukkueen lisäksi SBS Porilla on naisten edustusjoukkue ja junioritoimintaa eri ikäluokissa. Koska kyseessä on suosittu laji, joka ei vaadi kovin kalliita välinehankintoja, sopii se hyvin monen ikäisille pelaajille. Sisäpelikengillä, mailalla ja pallolla pääsee pitkälle, ja säännöt oppii pelin tiimellyksessä.

  • SBS Pori
  • Perustettu 1994

Jalkapallo

Porin tunnetuin jalkapallojoukkue on FC Jazz, joka tunnettiin alkujaan nimellä Porin Pallo-Toverit (PPT). Joukkue perustettiin vuonna 1934 ja vaihtoi nimensä 1990-luvun alussa. Veikkausliigan mestaruuksia löytyy kaksi, vuosilta 1993 ja 1996. FC Jazzin edustusjoukkue hakeutui konkurssiin vuonna 2005, jonka johdosta se tiputettiin kuudennelle sarjatasolle. Vuosien aikana joukkue on onnistunut kiipeämään Kakkoseen, eli kolmanneksi ylimpään sarjaan. FC Jazz on Työväen Urheiluliiton seura ja sitä luonnehditaan perinteikkääksi.

Porissa toimii monta muutakin aktiivista jalkapallojoukkuetta. Korkeimmalla sarjatasolla pelaa Musan Salama, joka on kauden 2018 päätteeksi noussut Ykköseen. Naisten jalkapallotaituruutta voi ihastella Nice Futis -joukkueen peleissä. Futisfanit kerääntyvät pääsääntöisesti Porin stadionille, joka on palvellut tehtävässään jo vuodesta 1964. Talvella palloillaan Karhuhallillla. Nimekkäimpien ja menestyneimpien joukkueiden lisäksi jalkapalloa pelataan paljon puulaakisarjoissa ja juniorijoukkueissa. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että Porissa on neljä joukkuetta, jotka kannattaa tuntea nimeltä:

  • FC Jazz
  • PoPa
  • Musan Salama
  • Toejoen Veikot

Mitä muuta voi harrastaa?

Maamme vanhin urheiluseura on porilainen: purjehdusseura Segelföreningen i Björneborg (BSF) on perustettu jo vuonna 1856. Sen kotisatama on Mäntyluodon kaupunginosassa. Seura on yhä aktiivisessa toiminnassa ja edistää purjehdus- ja veneilyharrastusta. Lähinnä kesäisin pelattavista lajeista pesäpallo on suhteellisen suosittua. Lajin naisjoukkue Pesäkarhut edustaa Superpesiksessä. Eläimellistä menoa on myös Pori Bears -joukkueen nimessä. Tämä tiimi pelaa amerikkalaista jalkapalloa. Lentopalloilun ystävät kannustavat taas Pori Lenttistä.

Monipuoliset yleisurheilulajit voivat hyvin Porissa, siitä kertoo jo Vuoden urheilija -palkinnon ehdokkaat ja voittajat. Porin Yleisurheilu ja Noormarkun Nopsa ovat yleisurheiluseuroja, joiden riveistä löytyy maamme parhaita urheilijoita. Harjoittelemaan pääsee ympäri vuoden Karhuhallilla. Valtaväestölle vieraampia lajeja voi ihastella esimerkiksi jääpallon tai kendon merkeissä, sillä jääpallojoukkue Narukerä ja Dai Kuma Ken Kai -niminen seura toimivat aktiivisesti. Vesilajeja pääsee harrastamaan ainakin Porin Uimaseuran ja vesipalloseura Sentterin allasvuoroilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *