Salibandy

Salibandyliiga

Salibandy on suomalaisten rakastama laji, ja Salibandyliiga puolestaan on lajin korkein sarja Suomessa. Salibandyn suosio sijoittuu tunnetusti Pohjoisen Euroopan maihin, jossa laji on saanut alkunsa. Suomessa liiga toimii mahdollisena puitteena myös pelaajien kansainväliseen menestykseen. Salibandyliiga tarjoaa joka vuosi mahdollisuuden kaikista parhaille joukkueille ottaa mittaa toisistaan, ja se toimiikin mittarina huipputason salibandypeleille. Sarja on perustettu jo 1980-luvulla, ja se on toiminut tämän jälkeen hyvin aktiivisesti. Virallisesti nimeä Salibandyliiga on kuitenkin käytetty vasta vuoden 1994 jälkeen tunnettuna nimenä liigalle. Tässä artikkelissa keskitymme Miesten Salibandyliigaan.

Tavallinen kausi liigassa

Tavallinen kausi Salibandyliigassa toistuu joka vuosi saman hyväksi todetun kaavan mukaisesti. Salibandyliigan pelit alkavat syksyllä. Ensimmäinen askel joukkueen menestykselle mitataan kauden 26 pelin aikana. Kokonaismäärä kauden peleille on 182 kappaletta. Mikäli joukkue kohoaa parhaimpien joukkoon kauden aikana, pääsee se näyttämään taitojaan pudotuspeleissä. Salibandyliigan peleissä pysyäkseen joukkueiden on pärjättävä hyvin, sillä joka vuosi liigasta tippuu ainakin yksi joukkue. Otteluvoitosta joukkue lunastaa itselleen kolme pistettä ja häviöstä puolestaan nolla. Jatkoajalla tai rangaistuslaukauksen tuloksena saavutettu voitto tuottaa joukkueelle kaksi pistettä.

Pudotuspelit

Ne joukkueet, jotka selviävät kauden ensimmäisistä peleistä voittajana, pääsevät tämän jälkeen mukaan pudotuspeleihin. Tämän vaiheen tarkoituksena on määrittää, mitkä joukkueet jatkavat vieläkin pidemmälle loppupeleihin saakka. Kahdeksan parasta joukkuetta tavalliselta kaudelta pääsevät mukaan keväällä järjestettäviin pudotuspeleihin. Tähän mennessä parhaiten pelanneella joukkueella on etulyöntiasema, sillä se saa valita vastustajansa kolmen heikoimman joukkueen parista. Pudotuspelit televisioidaan joka vuosi, ja niitä pääsee seuraamaan niin internetin kuin myös television kautta. Pelejä voi katsoa joko Ruutu-palvelun tai ISTV:n kautta myös ilmaiseksi.

Liigakarsinnat

Liigakarsinnat eli playout-vaihe näki ensimmäisen kerran päivänvalon vuonna 2014. Liigakarsinnat järjestetään niille joukkueille, jotka eivät päässeet pidemmälle pudotuspeleissä. Joukkueet, jotka sijoittuivat paikoille 11-14, jatkavat pelaamista tavallisen kauden jälkeen. Pudotuspelien ensimmäisen kauden voittajat pitävät paikkansa liigassa, mutta häviäjät joutuvat pelaamaan toisen kierroksen. Tämän kierroksen voittaja puolestaan jatkaa pelaamaan divarissa toiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan. Tämän pelin paras joukkue pääsee Salibandyliigaan, mutta hävinnyt osapuoli pudotetaan tällöin liigasta pois. Panokset ovat pelaajille siis hyvin korkealla, ja vaihe onkin monelle erittäin jännittävä.

Salibandyliigan joukkueet

Moni salibandyä pelaava joukkue ei ole suuren kansan tiedossa samalla tavalla kuin vaikkapa jääkiekkoa pelaavat joukkueet. Niitä ei kuitenkaan pidä aliarvioida, sillä Salibandyliiton mukaan intohimoisimmat ja taitavimmat pelaajat ovat nimenomaan nuoria ja innokkaita miehiä eri puolilta Suomea. Joukkue voi nousta sopivissa olosuhteissa jopa liigan kärkeen kauden edetessä loppua kohti. Kaikista tunnetuimpia huippujoukkueita ovat esimerkiksi Tampereen Classic, Helsingin Erä, Jyväskylän suuri ylpeys Happee ja Espoon Oilers. Joukkueet ovat vuosi toisensa jälkeen taistelleet hurjasti mitaleista ja hyvästä menestyksestä liigan sisällä.

Huippupelaajat

Salibandyn parista voidaan löytää huippupelaajia, jotka ovat niittäneet itselleen valtavasti mainetta pärjätessään hyvin lajin kovimmissa peleissä. Parhaat pelaajat ovat näyttäneet taitojaan liigan erilaisissa peleissä ja johtaneet joukkueensa voittoon hurjan kilpailun jälkeen. Markus ”Bolle” Bollström oli mukana voittamassa kultaa sekä Suomen-, että maailmanmestaruuskisojen peleissä. Tämä 1980-luvulla syntynyt pelaaja jäi monien mieleen Espoon Oilersien ja Tapanilan Erän riveissä. Eero Kosonen puolestaan edustaa maailman parhaimmistoa salibandymaalivahtina. Hänet valittiin vuonna 2018 maailman parhaaksi salibandyn pelaajaksi. Mies edustaa Seinäjoen Peliveljet -joukkuetta.

Salibandyliitto

Salibandyliitto ja Salibandyliiga kulkevat käsi kädessä, sillä liitto valvoo Salibandyliigan pelejä ja informoi niistä innokkaalle yleisölle. Liitto tukee esimerkiksi pelitoimintaa, viestintää, myyntiä ja markkinointia sekä taloudellisten asioiden hoitoa ja ohjausta. Lisäksi Salibandyliitto on vastuussa fanitoiminnan ja -kulttuurin kehittämisestä. Kaiken lisäksi organisaatio toimii vahvana työllistäjänä niin urheilun ammattilaisille kuin vanhoille huippupelaajillekin. Liiton vahvuuksia ovat sen pitkäaikainen ja vakaa toiminta Suomessa, hyvin organisoitu henkilökunta, viestinnän ammattimainen toteutus ja hyvä taloudenhoito kaikissa erilaisissa tilanteissa. Ilman liittoa Salibandyliiga ei olisi niin menestyksekäs.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan on helppo ymmärtää, miksi salibandyliigalla on niin vahva asema suomalaisen urheilun kulttuurissa. Ensinnäkin liiga on toiminut ja vaikuttanut jo vuosikausien ajan. Salibandyliiga on hyvä näyttämö lajin parhaimmille pelaajille. Salibandy kiinnostaa suomalaisia urheilun ystäviä, sillä se on maailmanlaajuisella mittapuulla katsottuna erikoinen laji. Lisäksi suomalaiset ovat urheilulajin parissa erittäin menestyksekkäitä ja taitavia. Huippupelaajat kantavat jatkuvasti oman kortensa kekoon tehden salibandystä tunnetumpaa ja ammattimaisempaa. Pelaajat ovat myös niittäneet kansainvälistä mainetta niissä maissa, joissa salibandyä pelataan innokkaasti virallisena lajina.

Salibandyliiga on jaettu tavalliseen kauteen ja liigakarsintoihin. Panokset ovat Salibandyliigan peleissä korkealla. Jokainen joukkue haluaa selvitä liigan huippupeleistä voitokkaana. Kaikki joukkueet eivät pääse jatkamaan liigassa, vaan hävinneet karsiintuvat siitä pois. Karsinta liigasta tapahtuu tavallisen kauden ulkopuolella sen jälkeen, kun pudotuspelit ovat jo ohi. Monet sanovat, että karsintavaihe on pudotuspelejäkin jännittävämpi vaihe. Salibandystä uutisoidaan jatkuvasti, ja sitä onkin hyvin helppo seurata niin lehdistä, televisiosta kuin myös internetin maailmasta. Salibandyliigan nettisivut ovat kullanarvoinen tietolähde aikataulujen kannalta. Kaikkiaan salibandy on hauska ja kannustettava joukkuelaji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *