Salibandy Urheilu

Salibandy – mainio harrastus niin lapsille kuin aikuisillekin

Salibandyä on pelattu Suomessa 1970-luvulta asti, ja lajin suosio vain jatkaa kasvamistaan. Salibandy on palloilulaji, joka muistuttaa jääkiekkoa tai -palloa; jään sijasta lajia pelataan kuitenkin sisätiloissa, ilman luistimia. Kenttä on pieni, 20 x 40 metriä. Peliä pelataan mailoilla ja muovisella pallolla, jossa on reikiä. Muita varusteita ei sisäpelikenkien lisäksi salibandyyn tarvita, joten laji on kustannustehokas ja siten helposti tavoitettavissa kaikenlaisille pelaajille. Tämä varmasti selittää lajin suosiota.

Salibandyn suosio harrastuksena kasvaa Suomessa

Suomen salibandyliitto on perustettu vuonna 1985, mikä kertoo jotain myös lajin historiasta maassamme. Toisaalta salibandy on suhteellisen uusi laji, joka on kuitenkin nopeasti kasvattanut suosiotaan, mikä näkyy erityisesti harrastajien määrässä. Salibandyliitolla on yli 800 jäsenseuraa, mikä on hurja määrä. Salibandyliiton mukaan pelipassien ja rekisteröityjen harrastajien määrässä tehtiin uusi ennätys kauden 2017 – 18 päätteeksi: harrastajien virallinen lukumäärä oli 69 080 henkilöä. Epävirallisen lukumäärän arvioidaan olevan yli kolme kertaa suurempi.

Salibandyn harrastaminen on suhteellisen vaivatonta. Joukkueessa voi olla jopa 20 henkilöä ja varusteet ovat minimissä, minkä vuoksi myös kustannukset pysyvät lajissa suhteellisen pieninä. Samaa ei voida sanoa esimerkiksi jääkiekosta, joissa kaikki pelaajat tarvitsevat hurjan määrän varusteita ja jäävuorot ovat kalliita ja tavoiteltuja. Salibandyä voi pelata laajemmin eri paikoissa, kuten vaikka koulujen liikuntasaleissa, joihin kenttä kätevästi mahtuu. Varusteitakaan ei tarvita useita, vaan alla luetellut varusteet riittävät:

 • Salibandymaila
 • Urheiluvaatteet – pelejä varten tarvitaan usein myös joukkueen virallinen peliasu
 • Sisäpelikengät
 • Pallo – seura tarjoaa yleensä pallot, mutta kotona treenaamista varten on hyvä olla omakin pallo

Harrastaminen lapsille

Lajin harrastaminen tukee lapsen kehitystä esimerkiksi koordinaation kehittämisen kautta. Kuten muissakin mailapeleissä, tarvitaan salibandyssä koordinaatiota käsien ja muun kropan välillä, kun mukana on myös maila. Sen lisäksi treenataan harjoituksissa erilaisia vikkelyysharjoitteita erityisesti jaloille. Ei pidä myöskään unohtaa sitä, että salibandy on joukkuelaji. Joukkuelajit antavat uniikin mahdollisuuden lapsille ja nuorille olla osana ryhmää. Lapsi oppii osana joukkuetta myös läpi elämän tarvittavia tiimitaitoja.

Salibandystä löytyy luonnollisesti sarjoja ja liiga, joissa pelataan Suomessa kilpaa. Nuorten kilpasarjoja pelataan kaupungeittain, alueittain ja myös valtakunnallisesti. Jos lapsi nauttii kilpailusta, tarjoaa salibandy oivan mahdollisuuden kokeilla kilpaurheilua. Vaikka lapsi ei olisikaan luonnollinen kilpailijasielu, tekee terve kilpailuasema kuitenkin hyvää lapselle ja hänen kehittymiselleen. Voitot antavat tarvittavia onnistumisen tunteita, ja tappiostakin voi joukkueessa oppia paljon. Myös tappiot voivat sisältää positiivisia hetkiä – ehkä niissä syntyy hienoja torjuntoja tai hyvää puolustamista.

Harrastaminen aikuisena

Salibandy ei ole suosittu harrastus ainoastaan lasten ja nuorten parissa, vaan sen pariin ovat löytäneet myös aikuiset. Myös aikuisena lajin harrastaminen on suosittua juuri sen vaivattomuuden vuoksi, ja kynnys aloittaa laji on matala. Varusteihin ei tarvitse upottaa omaisuutta ja pelikavereiden löytäminen on helppoa. Myös salibandykenttiä ja -halleja on useita ympäri maan. Lajien samankaltaisuuksien vuoksi ovat myös monet entiset jääkiekon harrastajat löytäneet salibandyn pariin.

Erityisesti aikuisten harrastuksena treenataan salibandyssä erilaisia taktiikoita ja pelikuvioita, joita käytetään hyväksi pelitilanteissa jo varsin aikaisin. Siksi lajissa saa pelkän kropan lisäksi käyttää myös päätä. Aikuisten salibandyharrastus aloitetaan useimmiten silti lajin helppouden vuoksi. Laji ei vaadi erityisesti osaamista ja se on hauskaa yhteistä tekemistä kavereiden tai työporukan kanssa. Pelaamista ei tarvitse ottaa vakavasti, ellei itse halua. Myös aikuinen hyötyy lapsen tavoin salibandystä. Alla on listattu lajin hyötyjä aikuisille:

 • Joukkuelaji – salibandy on hauskaa yhdessä tekemistä, joka kehittää myös yhteistyötaitoja.
 • Kunnonkohotus – kunto kohenee juostessa kenttää päästä päähän
 • Kehonhallinta – salibandyssä käytetään hyväksi koko kehoa. Näin koko kehon- ja keskikehonhallinta kehittyvät.

Miten löytää salibandyn pariin?

Salibandyn harrastaminen kannattaa aloittaa etsimällä itselle sopiva joukkue tai joukko pelikavereita, joiden kanssa aloittaa uusi harrastus. Haluatko pelata harrastemielessä, kerran tai pari viikossa, vai kenties löytää joukkueen, joka pelaa myös kilpailuja? Nämä seikat kannattaa miettiä oikeaa joukkuetta etsiessä, sillä eri tasoisia joukkueita on paljon, ja joukkueilla on myös omat tavoitteensa. Osa keskittyy hauskanpitoon, kun taas osa haluaa kilpailla osallistumalla vaikka paikalliseen kortteliliigaan.

Koska salibandyllä on eri lähteiden mukaan jopa yli 300 000 harrastajaa, ei joukkueen löytämisen tulisi olla vaikeaa. Alla olevat esimerkit antavat vinkkejä siitä, mistä saatat löytää juuri sinulle sopivan joukkueen. Muista myös, että jos joukkuetta ei löydy valmiiksi, voit aina perustaa oman joukkueen. Kokoa sopiva määrä kavereita, varaa vuoro läheisestä liikuntahallista ja pistä treenit pystyyn! Kaikilla ei tarvitse edes olla omaa mailaa, sillä välineitä voi vaihdella pelaajien kesken.

 • Työpaikan joukkue – perusta oma joukkue, jos sitä ei valmiiksi ole olemassa
 • Yliopiston joukkue
 • Urheiluseuran joukkue
 • Paikallisen salibandyseuran joukkue

Salibandyn pelaaminen kilpaa

Salibandy tarjoaa loistavat mahdollisuudet myös erilaisiin kilpailuihin osallistumiseen. Sarjoja löytyy kaikille eri tasoille, sekä Salibandyliiton että muiden tahojen järjestäminä. Jos löydät juuri itsellesi sopivan joukkueen ja ns. höntsäliigan, voit kisailla rennosti oman joukkueesi kanssa. Kilpailun ei tarvitse olla kasvot irvessä tapahtuvaa pelaamista, vaan pelin jälkeen voi joukkuekavereiden kanssa istua iltaa vaikka saunaillan ja kylmän oluen merkeissä. Peli tulee siihen ikään kuin bonuksena!

Salibandy on monipuolinen laji, joka tarjoaa hauskan urheiluharrastuksen niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Lajia voi pelata usealla tasolla – se voi olla sekä hauska liikuntamuoto että todellinen kilpalaji. Löydätkin varmasti läheltäsi salibandyjoukkueen, jossa voit pelata lajia haluamallasi tasolla. Lajissa parasta ovat joukkuekaverit ja yhdessä tekeminen. Varusteiksi riittävät urheiluvaatteet, sisäpelikengät ja salibandymaila. Myös joukkue tai seura voi lainata aloittelijalle mailan. Ei siis kannata empiä, vaan aloittaa uusi harrastus vaikka heti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *