Salibandy

Pori tarjoaa salibandyn harrastamiseen useita mahdollisuuksia

Pori on urheilukaupunkina varsin tunnettu. Urheilun saralla Pori on varmasti parhaiten tunnettu jääkiekkoseura Porin Ässistä, mutta myös muut lajit kasvattavat tässä jääkiekkohullussa kaupungissa suosiotaan. Yksi näistä lajeista on salibandy, joka toisaalta on kovassa nousussa koko maassa. Salibandy on helppo laji aloittaa ja sopii erinomaisesti sekä lapsille ja aikuisille. Siksi se varmasti onkin noussut niin suureen suosioon.

FBT Karhut United on salibandyn suurseura Porissa

Salibandya voi Porissa harrastaa monella tasolla, sekä kilpailumielessä että rennosti. Harrastusmahdollisuuksia on tarjolla niin eri-ikäisille lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Porista löytyy salibandyn harrastamiseen useita seuroja. Varma valinta salibandyn harrastamisen aloittamiseen on FBT Karhut United. Se on aito porilainen salibandyyn erikoistunut liikuntaseura, jonka alla toimii 20 eri joukkuetta ja jopa 450 pelaajaa. FBT Karhut United onkin Suomen 27. suurin salibandyseura.

FBT Karhut United -salibandyseura perustettiin jo vuonna 1992, jolloin seuran nimeksi tuli Oilporin Pallo. Vuosi 1995 toi mukanaan uuden nimen, eli Porin Salibandykarhut. Naisjoukkueen toiminta alkoi vuonna 1998 ja junioritoiminta vuonna 1996. Vuosi 2005 alkoi yhteistyöllä junioriseura SB Sharksin kanssa, minkä myötä seura keskittyi yhä vahvemmin junioritoimintaan. Vuodesta 2008 lähtien seura on kantanut nimeä FBT Karhut United ry. Edustusjoukkue tunnetaan nimellä Karhut.

Lasten ja nuorten salibandyharrastus Porissa

FBT Karhut United tarjoaa laajasti harrastustoimintaa nuorille ja lapsille Porissa. Lapset voivat aloittaa varsinaisen salibandyharrastuksen jo 10-vuotiaina, mutta jo sitä nuoremmille on tarjolla ns. säbäleikkikoulua, johon voivat osallistua alle kouluikäiset lapset. Tässä leikkikoulussa pääpaino onkin hauskanpidossa, ei niinkään vakavalla pelaamisella. Tosin myös säbäleikkikoulussa salibandymaila ja -pallo tulevat lapsille tutuksi, mikä tekee lajin pariin siirtymisestä vanhempana huomattavasti helpompaa.

Porilaisille harrastusmahdollisuuksia tarjoaa myös Pihlavan Työnväen Urheilijat ry eli PTU. PTU:n salibandyjaosto tarjoaa eri-ikäisille lapsille joukkueita ja ryhmiä, joista nuorimpana on jo 9- ja 10-vuotiaiden lasten ryhmä. Siinä lapset pääsevät aikaisessa vaiheessa tutustumaan salibandyn kiehtovaan maailmaan. Treenejä järjestetään koulun liikuntasaleissa, kuten Meri-Porin yhtenäiskoululla ja Kyläsaaren koululla. Ikäluokissa on useampi joukkue, jotka kaikki osallistuvat joko Satakunnan kortteliliigaan tai junioreiden haastajasarjaan.

Aikuisten salibandyharrastus Porissa

Porissa aikuisille salibandytoimintaa tarjoaa esimerkiksi Koivulan Potku (KoPo). KoPo on vuonna 1991 perustettu seura, joka on Porin ensimmäinen salibandyyn erikoistuva seura. KoPo tarjoaa harrastusmahdollisuuksia erityisesti eri-ikäisille aikuisille. Seuran joukkueet on jaettu ikäluokittain alkaen 35-vuotiaista. Näin erityisesti ns. senioripelaajat voivat pelata omissa joukkueissaan ja osallistua niihin tarkoitettuihin sarjoihin ja liigoihin. Koivulan Potkulla on miesten edustusjoukkue, joka pelaa divisioonatasolla.

Lasten ja nuorten joukkueiden lisäksi PTU:n riveissä pelaavat myös naiset ja miesten edustusjoukkue. Naisten joukkue ottaa mukaan halukkaita naispelaajia, joilla joko on tai ei ole kokemusta salibandystä. Ryhmän mukaan voi liittyä vaikka vain kerraksi tai pariksi, ja maksu tapahtuu kertakohtaisesti. Tämä tarjoaakin mahtavan mahdollisuuden naisille tutustua niin lajiin kuin joukkueeseen ja uusiin joukkuekavereihinkin. Edustusjoukkue taas pelaa II-divarissa.

FBT Karhut Unitedin aikuistoiminta

Myös FBT Karhut United tarjoaa toimintaa aikuisille. Aikuiset voivat osallistua esimerkiksi aikuinen/lapsi-ryhmään, jossa vanhemmat osallistuvat pienten, alle kouluikäisten lastensa kanssa lajin harjoituksiin. Niin lapsi saa tutustua lajiin turvallisessa ympäristössä ja vanhemmatkin saavat samalla hieman liikuntaa. Sen lisäksi FBT Karhut United -seurassa toimii Karhut Stars -joukkue, joka pelaa kilpaa harrastetasolla. Joukkue on esimerkiksi voittanut vuoden 2019 keväällä harrastesarjan Suomen mestaruuden.

Harrastetoiminnan lisäksi FBT Karhut Unitedilla on omat edustusjoukkueensa. Miehet pelaavat korkeimmalla tasolla salibandyliigassa ja naiset puolestaan 2. divisioonassa. Naisten 2. divisioona tarkoittaa Suomen kolmanneksi korkeinta salibandyn sarjatasoa, josta voittajajoukkue nousee kauden päätteeksi naisten 1. divisioonaan. Erityisesti naisten edustusjoukkueesta voivat entiset kilpapelaajat löytää pelipaikan ja päästä takaisin harrastuksen pariin. Lisäksi lupaavat juniorit voivat nousta edustusjoukkueeseen tai ainakin divareissa pelaaviin alempiin joukkueisiin.

Pula pelipaikoista rajoittaa harrastajien määrää

Pori tarjoaa mahdollisuuden myös salibandyn rennosti harjoittamiseen. Esimerkiksi Porin yliopistokeskus tarjoaa sählyvuoroja opiskelijoille. Kyseisille vuoroille kaikki opiskelijat voivat osallistua vapaasti. Sählyllä tarkoitetaan salibandyn yksinkertaistettua, rennompaa muotoa, jonka säännöt eroavat hieman alkuperäisestä lajista. Kannattaa muistaa, että jos et löydä itsellesi sopivaa joukkuetta, voit kasata sellaisen itsekin. Kerää tarvittava määrä ihmisiä ja varaa vuoro yhdestä Porin halleista. Harrastejoukkueet voivat osallistua esimerkiksi Salibandyliiton hallinnoimiin Kortteliliigoihin.

Kuten monissa muissakin Suomen kaupungeissa, on myös Porissa pula salibandyn pelipaikoista, koska laji on niin suosittu. Salibandyä pelataan sisäkentällä, mikä rajoittaa pelipaikkoja, sillä jalkapallon tavoin ei salibandyä oikein voi pelata ulkona. Pelejä ja harjoituksia järjestetään esimerkiksi Porin urheilutalossa. Karhu-Areena sijaitsee Ulvilan puolella, mutta toimii FBT Karhut Unitedin juniorijoukkueiden harjoituskeskuksena. Se tuokin helpotusta muuten täysiin tiloihin. Sen lisäksi järjestetään harjoituksia eri koulujen liikuntasaleissa.

Salibandysta hauska harrastus Porissa

Salibandy on hauska ja monipuolinen laji, jonka harrastamiseen on useita eri vaihtoehtoja Porissa. Lapsille ja nuorille on tarjolla monen tasoista peliä, aina säbäleikkikoulusta kortteliliigan kautta A-junioreihin asti. Lahjakkaat pelaajat voivat edetä edustusjoukkueeseen. Myös aikuiset saavat salibandystä mielekkään harrastuksen Porissa. Useat seurat, kuten PTU, KoPo ja FBT Karhut United, tarjoavat joukkueita ja ryhmiä aikuisille. Jos sopivaa joukkuetta ei löydy, voit aina laittaa oman ryhmän pystyyn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *