Naisten joukkueet

Parhaat suomalaiset naissalibandypelaajat

Suomen Salibandyliitto on ollut toiminnassa vuodesta 1985 lähtien. Aina aikojen alusta saakka liitto on keskittynyt erityisesti nuorten ja lasten toimintaan lajin parissa. Salibandya on lanseerattu ahkeralla kädellä sekä pojille että tytöille, ja viime vuosina kovan työn tulos on alkanut kantaa hedelmää. Maamme salibandyn korkeasta tasosta kertoo paljon se, että sekä miehet että naiset pärjäävät lajissa erinomaisesti. Tässä artikkelissa kerromme Suomen parhaimmista naispuolisista salibandypelaajista, jotka ovat saaneet tittelinsä joko ruotsalaisen salibandylehden Innebandymagazinetin tai Suomen Salibandyliiton toimesta.

Karoliina Kujala, SB-Pro

Karoliina Kujala on nurmijärveläisen salibandyseuran SB-Pron riveissä pelaava hyökkääjä, joka on syntynyt vuonna 1987. Kujala on ehtinyt urallaan pelata muun muassa sveitsiläisessä Piranha Churissa, joka pelaa Sveitsin salibandyliigassa. Tämän joukkueen kanssa Kujala nappasi sarjan voiton vuonna 2010. Vuonna 2014 Kujala pelasi Suomen Salibandyliigan voittaneessa SB-Prossa, ja vuonna 2015 joukkue voitti SM-sarjassa pronssia. Arvokisamitaleita Kujalalta löytyy yhteensä neljä kappaletta; vuoden 2009 MM-kisat toivat naiselle pronssia, ja vuosien 2011, 2013 sekä 2015 MM-kisoista Kujala kotiutui joukkueineen hopeamitalin kanssa.

Veera Kauppi, IKSU

Veera Kauppi on vuonna 1997 syntynyt moniurheilija, joka pelaa menestyksekkäästi sekä jalkapalloa että salibandya. Naisen jalkapallojoukkueena toimii Tampereen Ilves ja salibandymaailmassa Kauppi on edustanut ruotsalaisseura IKSU:a eli Idrotts Klubben Studenterna Umeåta vuodesta 2018 lähtien. Ruotsalainen Innebandymagazinet valitsi Kaupin maailman parhaaksi naissalibandypelaajaksi sekä vuonna 2017 että vuonna 2018. Veera Kauppi on saavuttanut alle 19-vuotiaiden MM-hopeaa vuosina 2014 ja 2016. Aikuisten MM-kisoista Kaupilla on taskussaan niin ikään kaksi hopeamitalia; ensimmäinen hopea tuli vuonna 2015 Tampereelta ja toinen vuonna 2017 Bratislavasta.

My Kippilä, KAIS Mora IF

My Kippilä on Porvoosta kotoisin oleva salibandypuolustaja, joka edustaa sekä Suomen salibandymaajoukkuetta että Ruotsin Superliigassa pelaavaa KAIS Mora IF:ää. Kippilä on syntynyt vuonna 1996. Debyyttinsä salibandyliigassa nainen teki SB-Pron riveissä kaudella 2010 – 2011. Ennen Ruotsin uraansa Kippilä ehti saavuttaa yhden Suomen mestaruuden, kaksi Suomen Cup -voittoa, kolme SM-hopeaa sekä yhden SM-pronssin. Vuonna 2015 Kippilä siirtyi Rönnby IBK:hon. Arvokisasijoituksia Kippilällä on yhteensä neljä, joista yksi kulta ja yksi hopea on alle 19-vuotiaiden MM-kisoista. Lisäksi Kippilä on saavuttanut aikuisten MM-hopeaa vuosien 2015 ja 2017 MM-kisoissa.

Arla Salo, PSS

Arla Salo on Porvoon Salibandyseuran riveissä pelaava salibandymaalivahti, joka kuuluu Suomen parhaimpien naismaalivahtien joukkoon. Salon torjuntaprosentti on hurjat 85 %. Salo on tunnettu kylmäpäisyydestään ja varmuudestaan pelikentällä, ja tästä kertoo esimerkiksi naisen voittama alle 19-vuotiaiden maailmanmestaruus vuonna 2012. Salo on kotoisin Helsingistä ja siviiliammatiltaan myyjä. Arla Salo valittiin maajoukkueiden valmentajien toimesta Suomen Salibandyliigan kuukauden naispelaajaksi joulukuussa 2018, ja lisäksi nainen pitää hallussaan ennätystä kaudelta 2015 – 2016, jolloin hän torjui rangaistuslaukauksia yhden kauden aikana enemmän kuin kukaan muu aiemmin.

Mia Vallenius, Koovee

Mia Vallenius on Tampereen Koovee -joukkueessa pelaileva puolustaja, joka on syntynyt vuonna 1997. Nuoresta iästään huolimatta Vallenius on ehtinyt saavuttaa urallaan paljon; naiselta löytyy kokemusta muun muassa kansainvälisistä salibandyturnauksista, nuorten maailmanmestaruuskisoista, aikuisten MM-kisoista sekä yliopistojen välisistä maailmanmestaruuskisoista. Kotijoukkueessaan Kooveessä Mia tunnetaan joukkueen koossa pitävänä voimana, joka puolustuspaikkansa lisäksi on hanakka hoitamaan myös hyökkääjien tehtäviä. Mia Valleniuksen nimen voikin useasti nähdä Salibandyliigan syöttö- ja maalipörssien kärjessä. Vuonna 2019 Mia Vallenius on mukana naisten 20-henkisessä salibandymaajoukkueessa, joka lähtee kisaamaan maailmanmestaruudesta Sveitsiin.

Nina Rantanen

Yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista naispuolisista salibandypelaajista on laitahyökkääjä Nina Rantanen, joka on syntynyt vuonna 1988 Punkalaitumella. Rantanen on pelannut uransa aikana yhteensä 13 kautta Salibandyliigassa sekä yli 40 maaottelua. Lisäksi hän oli mukana voittamassa MM-hopeaa vuosina 2013 ja 2015. Nina Rantanen on eniten Suomen mestaruuksia voittanut naispelaaja kahdeksalla kultamitalillaan. Hän on myös tilastojen kaikkien aikojen ykkönen niin syöttötilastoissa kuin tehopisteissäkin ja pitelee hallussaan useita lajin ennätyksiä. Liigauransa viimeiseksi jääneellä kaudella 2017 – 2018 Rantanen toimi tamperelaisen Classicin kapteenina.

Naisten salibandyn taso on Suomessa korkea

Suomen naisten salibandymaajoukkue on perustettu jo vuonna 1992. Ensimmäisiin arvokisoihinsa joukkue pääsi kolme vuotta myöhemmin. Kyseessä oli EM-kisat, joista Suomi toi kotiin pronssimitalin. Vuonna 1997 oli kaikkien aikojen ensimmäisten MM-kisojen aika. Suomi ja Ruotsi pääsivät finaaliin, ja lopulta Ruotsi vei voiton. Seuraavissa kisoissa, vuonna 1999 oli kuitenkin Suomen kultajuhlien aika, kun Suomi vei voiton Sveitsiltä. Myös vuoden 2001 kisoista Suomi toi kotiin kaikkein kirkkaimman mitalin. Tämän jälkeen kulta on naisilta jäänyt voittamatta, mutta mitalisijoissa on pysytty tiukasti kiinni.

Vuoden 2003 MM-kisat toivat Suomelle pronssia ja vuonna 2005 joukkue voitti MM-hopeaa. Vuoden 2007 hopeavoitto himmeni pronssiksi vuoden 2009 kisoissa. Tämän jälkeen naisten maajoukkue on tuonut kotiin peräti neljä MM-hopeaa. Vuonna 2019 naisten salibandyn MM-kisat järjestetään Sveitsissä. Suomelta on kisoihin lähdössä kovatasoinen 20-henkinen joukkue, jota edustaa maamme kärkipelaajat. Maineikkaiden nimien joukossa komeilee Kaupin, Kippilän ja Valleniuksen lisäksi muun muassa rangaistuslaukausmaalitilastoa johtava Sara Piispa, eniten alivoimamaalisyöttöjä yhden kauden aikana laukonut Kristiina Kauppila sekä maalivahdeista Noora Vuorela ja Krista Nieminen.

2 thoughts on “Parhaat suomalaiset naissalibandypelaajat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *