Miesten joukkueet

Parhaat suomalaiset miessalibandypelaajat

Salibandy on hyvin pidetty urheilulaji Suomessa, sillä sen suosion ylittää maassamme enää jalkapallo. Suomesta löytyy kymmeniä tuhansia lajin harrastajia ja joukkueidenkin määrä on jatkuvassa kasvussa – nykyisellään niitä on noin 2 200 kappaletta. Ei siis ole ihme, että maamme tasokkaat pelaajat ovat vuosi toisensa jälkeen maailman parhaiten pelaavien salibandypelaajien joukossa. Tässä artikkelissa kerromme Suomen parhaista miespelaajista, jotka ovat saavuttaneet sekä kotimaisia kuukauden pelaaja -titteleitä että sijoituksia Innebandymagazinetin listauksissa. Ruotsalainen Innebandymagazinet on alan arvostettu aikakauslehti, joka listaa lajin parhaat pelaajat vuosittain.

Eemeli Salin, Classic

Eemeli Salin on vuonna 1990 Uudessakaupungissa syntynyt salibandypelaaja, joka edustaa sekä Suomen Salibandyliigassa pelaavaa Tampereen Classic -joukkuetta että Suomen salibandymaajoukkuetta. Salinin pääasiallinen pelipaikka on hyökkääjä, mutta nuorukainen voi toimia myös puolustajana. Debyyttinsä Salibandyliigassa Salin teki kaudella 2010 – 2011 porilaisen FBT Karhut -joukkueen riveissä. Sieltä hän siirtyi muutamaksi kaudeksi tamperelaiseen Kooveehen, josta matka jatkui vuonna 2015 Tampereen Classiciin. Salin on saavuttanut urallaan muun muassa alle 19-vuotiaiden MM-hopeaa, aikuisten MM-hopeaa sekä kaksi MM-kultaa. Ruotsalainen salibandylehti Innebandymagazinet valitsi vuonna 2018 Eemeli Salinin maailman kymmenenneksi parhaaksi miespelaajaksi.

Peter Kotilainen, Happee

Peter Kotilainen on jyväskyläläisessä salibandyseura Happeessa pelaava laitahyökkääjä, joka on syntynyt vuonna 1994. Siviiliammatiltaan mies on lastenohjaaja. Kotilainen on pelannut pääosin koko uransa ajan kasvattajaseurassaan Happeessa, lukuun ottamatta vuotta 2013, jolloin hän siirtyi yhdeksi kaudeksi Tampereen Classiciin. Vuonna 2016 Kotilainen oli mukana Suomen maajoukkueessa, joka voitti Riian maailmanmestaruuskilpailuissa kultaa. Peter Kotilainen valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi hänen voitettuaan kisojen pistepörssin. Toisen MM-kultamitalinsa Kotilainen sai vuonna 2018 Prahan MM-kisoista. Kotilainen oli vuonna 2018 maailman neljänneksi paras miespelaaja Innebandymagazinetin mukaan.

Nico Salo, Classic

Nico Salo on Tampereen Classicissa ja Suomen salibandymaajoukkueessa pelaava keskushyökkääjä, joka on syntynyt vuonna 1994. Ensimmäisen kautensa Salibandyliigassa Salo pelasi kaudella 2009 – 2010 kasvattajaseuransa Classicin riveissä. Joukkue voitti SM-hopeaa kaudella 2012 – 2013 ja SM-pronssia kaudella 2013 – 2014. Vuonna 2011 Salo toimi alle 19-vuotiaiden MM-kisoissa maajoukkueen kapteenina ja toi kisoista kotiin kultamitalin. Muita Salon voittamia arvokisamitaleja aikuisten sarjassa ovat vuoden 2014 MM-hopea, vuoden 2016 MM-kulta sekä vuoden 2018 MM-kulta. Vuonna 2017 Salo oli maailman viidenneksi paras miespelaaja Innebandymagazinetin mukaan, ja seuraavana vuonna sijoitus oli kuudes.

Miko Kailiala, TPS

Miko Kailiala on SBS Liedossa oppinsa saanut salibandyhyökkääjä, joka on syntynyt vuonna 1993. Ensimmäisen kautensa Salibandyliigassa mies pelasi vuosina 2010 – 2011. Samana vuonna hän oli mukana alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa, joka toi MM-kisoista Suomelle kultaisen mitalin. Seuraavana vuonna Kailiala teki läpimurtonsa liigassa tekemällä 26 ottelussa yhteensä 46 tehopistettä. Saavutus toi Kailiallle vuoden parhaan poikajuniorin tittelin. Kaudella 2012 – 2013 Miko Kailiala valittiin joukkueensa kapteeniksi vain 19 vuoden ikäisenä. Kailiala on myös ollut edustamassa Suomea MM-kisoissa Göteborgissa vuonna 2014 ja Riiassa 2016.

Krister Savonen, Classic

Tampereen Classicia edustava puolustaja Krister Savonen on valittu maailman toiseksi parhaaksi pelaajaksi kahtena vuotena peräkkäin Innebandymagazinetin toimesta. Roismalan Ponnistus -junioriseurassa pelitaitonsa oppinut Savonen on syntynyt Sahalahdella toukokuussa 1994 ja on urallaan ehtinyt saavuttaa peräti kaksi maailmanmestaruutta. Ensimmäinen kultamitali tuli Riian MM-kisoista vuonna 2016 ja toinen Prahasta vuonna 2018. Kansainvälisten arvokisamitalien lisäksi Savoselta löytyy myös kaksi Suomen mestaruutta. Tie menestykseen on ollut kivikkoinen, sillä Savonen kärsi nuoruudessaan mystisestä niveltulehduksesta, joka vei hänet pyörätuoliin asti. Sisulla mies kuitenkin selätti sairauden ja nousi maailman parhaiden salibandypelaajien joukkoon.

Eero Kosonen, SPV

Eero Kosonen on vuonna 1986 Lappeenrannassa syntynyt suomalainen salibandymaalivahti, joka nykyisin edustaa Seinäjoen Peliveljet -joukkuetta eli SPV:tä. Kosonen on aiemmin pelannut muun muassa lappeenrantalaisessa kasvattajaseurassaan NST:ssä, Happeessa sekä Växjö Vipersissa, joka on Ruotsin Superliigan joukkue. Kosonen on saavuttanut urallaan kaksi maailmanmestaruutta; hän oli edustamassa Suomen maajoukkuetta vuonna 2016 Riiassa sekä vuonna 2018 Prahassa. Vuonna 2018 Innebandymagazinet valitsi Eero Kososen maailman parhaimmaksi miespuoliseksi salibandypelaajaksi. Tunnustus oli hyvin merkittävä, sillä koskaan aiemmin ei maalivahdille oltu suotu moista kunniaa.

Miten Suomi taikoo mestareita?

Suomalaiset ovat tunnetusti hyvin kunnostautuneita erilaisissa joukkuelajeissa. Tästä kertoo jo upea menestyksemme vuosien varrella esimerkiksi jääkiekon MM-kisoissa. Salibandyn saralla menestystä on ollut runsaasti. Suomi on ollut aktiivisesti mukana kansainvälisessä salibandymaailmassa jo yli 30 vuoden ajan ja vienyt pelkästään aikuisten arvokisoista kotiin peräti 4 maailmanmestaruutta. Salibandy lajina sopii suomalaisille hyvin, sillä sitä voi harrastaa ympäri vuoden sääolosuhteista riippumatta. Vähäinen tarve erilaisille varusteille sekä lajin edullisuus mahdollistavat myös pienituloisten perheiden harrastamisen. Salibandy on myös huomattavasti turvallisempi laji kuin esimerkiksi jääkiekko ja sopii täten iäkkäillekin henkilöille.

Suomen menestys salibandyn parissa on pitkälti Suomen Salibandyliiton ahkeran työn tulosta. Liitto on perustettu vuonna 1985, ja se on siitä saakka panostanut vahvasti nuoriin ja lapsiin. Etenkin lajin alkuaikoina teki liitto arvokasta yhteistyötä seurakuntien ja opetuslaitosten kanssa saadakseen lajin tunnetuksi. Toinen merkittävä tekijä menestyksen tiellä on otteluiden määrä. Suomessa panostetaan voimakkaasti erilaisten piirisarjojen ja turnauksien järjestämiseen pelaajille jo junioritasolla. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, vaikuttimena Suomen menestykseen on varmasti suomalainen mielenlaatu. Suomalaiset ovat periksi antamattomia, voitontahtoisia ja sisukkaita taistelijoita, jotka eivät vähästä säikähdä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *