Salibandy Urheilu

Kaikki mitä salibandysta kannattaa tietää

Tervetuloa salibandyn maailmaan! Tällä sivustolla tarjoamme tietoa siitä, kuinka voit aloittaa tämän monipuolisen ja hauskan lajin harrastamisen muun muassa Porissa, sekä yleensä Porista elävänä urheilukaupunkina. Lisäksi pääset lukemaan salibandysta harrastuksena ja siitä, mikä Salibandyliiga on ja mitä se tekee. Kerromme naissalibandysta ja Suomen parhaista nais- ja miespelaajista, sekä Suomen parhaista salibandyjoukkueista, kuten Porin Karhuista. Sivustollamme löydät myös kiinnostavaa tietoa salibandysta ulkomailla.

Salibandy on helppo aloittaa

Salibandyn harrastamiseen ei tarvita kuin maila ja pallo. Se on helppo aloittaa kokoamalla joukkueet, ja laji tarjoaa liikunnan ilon lisäksi mahdollisuuden viettää aikaa sekä kavereiden kanssa että tutustua uusiin ihmisiin. Salibandy sopii lähes kaiken ikäisille sukupuoleen katsomatta. Monella on kokemusta sählystä, salibandyn yksinkertaistetusta versiosta, koulun liikuntatunneilta. Salibandyn säännöt poikkeavat sählystä, mutta pelaamisen aloittaminen ei ole vaikeaa, jos maila vain pysyy kädessä.

Oman joukkueen kokoaminen on nykyään sosiaalisen median aikakaudella helppoa. Mikäli oman seuran kokoaminen tuntuu hankalalta, paikallisilla seuroilla on harrastustoimintaa sekä joukkueita, jotka kilpailevat. Myös yleisemmin palloiluun keskittyvillä seuroilla on salibandyjoukkueet. Monet opiskelijaliikuntajärjestöt tarjoavat mahdollisuuden pelata lajia. Salibandy on Suomessa suosituin laji heti jääkiekon ja jalkapallon jälkeen ja sitä pelataan maanlaajuisesti. Myös erityisryhmillä, kuten kuulo- ja näkövammaisilla, on joukkueita.

Salibandy on sählyn jalostuneempi muoto

Salibandyn pelisäännöt ovat samantapaiset kuin sählyssä: tavoite on kuljettaa pallo vastajoukkueen maaliin ja estää vastustavaa joukkuetta saamasta palloa oman joukkueen maaliin. Pallon käsittely tapahtuu aina mailalla siten, että maila on lantiotason alapuolella. Korkeasta mailasta saa rangaistuksen. Pelaaja ei saa myöskään estää pallon kulkua kehollaan tai pelata palloa takaperin kulkien. Kummallakin joukkueella on kentällä kerrallaan viisi pelaajaa sekä maalivahti. Kilpailujoukkueessa on yleensä kaksikymmentä pelaajaa.

Salibandyottelun kesto on kolme kertaa 20 minuuttia. Jokaisen erän jälkeen joukkueet vaihtavat kentän puolia. Erien välissä on 10 minuutin erätauko. Erä alkaa kentän keskeltä kiistapallolla tuomarin viheltäessä pilliin. Jos peli on tasan varsinaisen peliajan jälkeen, sitä jatketaan kymmenen minuutin jatkoajalla ja peli päättyy heti, kun jompikumpi joukkueista tekee maalin. Jos jatkoajalla ei tehdä maaleja, voittaja ratkaistaan rangaistuslaukauskilpailussa.

Salibandy on kotoisin Pohjoismaista

Salibandya alettiin pelata Ruotsissa 1960-luvulla ja lajiin sovellettiin jääkiekon ja kaukalopallon sääntöjä. Salibandy rantautui Suomeen 1970-luvulla ja oli suosittu erityisesti opiskelijoiden keskuudessa. Salibandyn välineet, muovilapaiset mailat ja pallo, jossa on 26 reikää, olivat jo markkinoilla ennen lajin syntyä ja laji keksittiin vasta, kun näitä välineitä alettiin tuoda Ruotsiin. Maila oli alun perin tarkoitettu katukiekkoa varten ja pallo suunnattu lapsille baseballin ja softballin harjoitteluun.

Ensimmäiset salibandyn suomenmestaruuskilpailut pidettiin vuonna 1983, ja ensimmäinen maaottelu, Suomi vastaan Ruotsi, järjestettiin vuonna 1985. Ruotsi voitti ottelun 13 – 1. Seuraavana vuonna Suomi, Ruotsi ja Sveitsi perustivat Kansainvälisen Salibandyliiton. Ensimmäiset EM-kilpailut järjestettiin Helsingissä vuonna 1994. Ruotsi ja Suomi ovat molemmat olleet menestyksekkäitä salibandyssa. Kovin haastaja on Sveitsi, joka voitti maailmanmestaruuden vuonna 2005. Suomi on voittanut miesten MM-kultaa vuosina 2008, 2010, 2016 ja 2018.

Salibandyliitto kokoaa lajin harrastajat yhteen

Suomen salibandyliitto on vuonna 1985 perustettu järjestö, jonka tehtävä on valvoa, tukea ja kehittää salibandyn pelaamista ja harrastamista suomessa. Siihen kuuluu yli 800 rekisteröitynyttä seuraa ja yli 65 000 rekisteröitynyttä pelaajaa. Salibandyliitto vastaa myös Salibandyliigan, Salibandy cupin ja usean muun turnauksen järjestämisestä. Salibandyliitto on sitoutunut yhdenvertaisuuteen ja tekee yhteistyötä Suomen Kuurojen Urheiluliiton ja Suomen Vammaisurheilu ja liikunta ry:n kanssa.

Lajin edistäminen ja urheiluun kannustaminen näkyvät siinä, että Salibandyliitto tekee yhteistyötä koulu- ja työpaikkaliikuntaan keskittyvien järjestöjen kanssa. Se on ollut mukana kehittämässä Et ole yksin -kampanjaa, jonka tehtävä on ehkäistä kiusaamista urheilussa. Se järjestää myös kaikille avoimia katusählyturnauksia, seniorien turnauksia, työpaikkasalibandyturnauksia ja julkaisee sivuillaan materiaaleja, joiden avulla seurat voivat järjestää salibandya esimerkiksi esikoululaisille ja näin saada lapset innostumaan lajista varhaisessa vaiheessa.

Salibandyn suosion salaisuus

Salibandyn suosion salaisuus piilee siinä, että sitä on edullista harrastaa ja säännöt ovat helposti muokattavissa. Peli sopii niin sisä- kuin ulkotiloihinkin ja sitä voivat pelata lähes kaikenikäiset ja -kuntoiset pelaajat. Peli on nopeatempoinen, mutta koska salibandyssa ei saa taklata ja pallo on kevyt ja pieni, on salibandy myös suhteellisen turvallinen laji, etenkin, jos sitä verrataan esimerkiksi jääkiekkoon tai ratsastukseen.

Myös joukkueiden koko tekee pelistä helpon harrastaa. Kentällä on vähintään viisi pelaajaa ja maalivahti. Useimmat tuntevat vähintään viisi ihmistä, joten joukkueen saa helposti kasaan. Pelin sujuminen vaatii sitä, että maila pysyy kädessä. Koska lajia pelataan kaikkialla Suomessa, seuroja löytyy. Monilla seurakunnilla ja nuorisotaloilla järjestetään sählykerhoja. Koska peli on alun alkaenkin ollut opiskelijoiden suosiossa, sitä pääsee pelaamaan melkein kaikissa opiskelijaliikuntajärjestöissä.

Salibandysta mukava penkkiurheilulaji

Paitsi että salibandy on pelaajalle hauska laji, sen seuraaminen on myös jännittävää ja helppoa. Koska lajia harrastetaan Suomessa laajalti, ovat divari- ja liigatason joukkueet kovatasoisia. Myös oman kaupungin joukkuetta on mukava seurata, ja miltei jokaisella paikkakunnalla on ainakin yksi seura, jolla on salibandyjoukkue. Salibandya voikin kuvailla jokaiselle sopivaksi urheilulajiksi. Se on sekä hauskaa pelaajille, että jännittävää katsojille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *