Miesten joukkueet Naisten joukkueet

Eroaako naissalibandy miesten peleistä?

Naisten ja miesten salibandyssä on jonkin verran eroavaisuuksia, vaikka itse peli on sama. Naisten ja tyttöjen sarjoissa käytetään esimerkiksi samankokoisia kenttiä kuin miesten peleissä. Virallisten aikuisten ja vanhempien juniorien peleissä käytettävän kentän koko on 40 kertaa 20 metriä, ja maali on kooltaan 160 kertaa 115 senttiä. Kenttäpelaajien määrä ja erien kesto riippuu siitä, minkä ikäisistä pelaajista ja mistä sarjasta on kyse.

Naissalibandyn historiaa Suomessa

Naisten joukkueita on ollut olemassa käytännössä yhtä pitkään kuin miestenkin. Naisten Suomen mestaruuksia on jaettu jo kaudesta 1988-1989 alkaen eli vain muutama vuosi miesten liigan ensimmäisten mestaruuksien jälkeen. Virallisesti nimi Naisten Salibandyliiga otettiin käyttöön vuosituhannen vaihteessa. Niin naisten- kuin miestenkin liigan järjestämisestä ja markkinoinnista vastaa SSBL Salibandy Oy, joka on Suomen Salibandyliiton omistama yritys. SSBL on toiminut vuodesta 1999.

Salibandy on saanut alkunsa Ruotsista. Suomeen laji alkoi rantautua 70-luvulla. Suomalaiset naiset ovat olleet mukana lajissa alkuajoista alkaen. Suomen virallinen Salibandyliitto perustettiin vuonna 1985. Salibandyn naisten EM-kilpailut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995. Naisten MM -kilpailuja on järjestetty joka toinen vuosi vuodesta 1997 lähtien. Naisten salibandyn historia on siis rakentunut lähes poikkeuksetta vuoden jäljessä miesten vastaaviin kilpailuihin verrattuna.

Menestys arvokisoissa

Lajin kehittäjämaa Ruotsi on ollut hallitseva mestari MM-kisoissa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Suomen naiset ovat voittaneet MM-kultaa vuosina 1999 ja 2001, mutta muita mitalisijoja on tullut useamminkin. Sveitsi on vienyt mestaruuden kerran, vuonna 2005. Salibandyn EM-kisoja järjestettiin kaikkiaan ainoastaan vuosina 1994 ja 1995, joten naisten osalta tämä tarkoitti ainoastaan yhteen turnaukseen osallistumista. Suomen naiset sijoittuivat 1995 kisoissa pronssille.

Vuoden 1995 Euroopan mestaruuskilpailut olivat avoimet, ja mukana olleista kymmenestä joukkueesta Japani oli ainoana Euroopan ulkopuolelta. Nämä kilpailut olivat Suomen naisten ensimmäinen arvokisaturnaus. Kansainvälinen Salibandyliitto IFF on päättänyt kuitenkin palauttaa Euroopan mestaruuskilpailut vuonna 2023. Kisoihin osallistujat valitaan edellisten MM-kisojen menestyksen perusteella niin, että seitsemän parasta eurooppalaista maata sekä isäntämaa pääsevät mukaan EM-kisoihin. Osallistuminen turnaukseen takaa myös paikan seuraavissa MM-kisoissa.

Joukkueet nykyään

Naisten salibandyliigassa pelaa kymmenen joukkuetta. Miehillä joukkueita on 14. Pohjoisimpana joukkueena tällä hetkellä on Oulun SSRA. Tampereelta liigassa on mukana kaksi joukkuetta, Classic ja Koovee. Eniten mestaruuksia on Classicilla, joka on voittanut Suomen mestaruuden seitsemän kertaa. Classicin pelissä NST:tä vastaan on tehty myös katsojaennätys vuonna 2006. Superfinaalia oli katsomassa 6631 kannattajaa. Kausi 2018/2019 on naisille järjestyksessään 31. Muutoksia on luvassa ensi kaudelle.

Uutta ensi kaudella on, että mukaan tulevat sijoitussarjat sekä pudotuspelikarsinnat, joiden perusteella määräytyy sijoitus ennen pudotuspelejä. Liiga jaetaan kahteen osaan: naisten A ja B liigaan. Kahdeksan parasta joukkuetta mukana olevista kymmenestä pelaa liiga A:ssa kahden viimeisen siirtyessä liiga B:hen seuraavaksi kaudeksi. Nähtäväksi jää, minkälainen vaikutus lajiin tulevilla muutoksilla on esimerkiksi yleisömääriin otteluissa tai uusien joukkueiden mukaan tuloon.

Parhaita pelaajia

Naisten salibandyn yksi parhaita ja samalla kauimmin pelanneita pelaajia on huikeat 19 kautta pelannut Katriina Saarinen. Hän on pelannut kautta aikain eniten kausia ja otteluita SM-liigassa ja tehnyt niiden aikana eniten maaleja. Saarinen on vuosina 1996-2006 taistellut kaikkiaan 359 ottelussa tehden yhteensä 384 maalia. Aktiiviurallaan hän edusti ensin Horman Hiisi -seuraa ja siirtyi sieltä Classicin riveihin. Saarinen toimi Classicin valmentajana vuosina 2016-2018.

Ruotsalainen Innenbandymagazinet-lehti on valinnut vuoden 2018 parhaaksi pelaajaksi suomalaisen Veera Kaupin. Kauppi valittiin jo toista kertaa peräkkäin. Viime vuonna suomalainen naispelaaja valittiin ensimmäistä kertaa parhaaksi pelaajaksi perinteen 12-vuotisen historian aikana. Yleisesti kymmenen parhaan pelaajan listalla on ollut lähes poikkeuksetta vain ruotsalaisia, mutta tällä kertaa listalla oli myös toinen suomalaisnimi, Ruotsin KAIS Mora IF -joukkueessa pelaava My Kippilä.

Salibandyn seuraaminen

Naisten salibandyä voi seurata TV- ja nettilähetyksistä, Youtubesta sekä sosiaalisesta mediasta. Ruutu+ näyttää salibandypelejä melko kattavasti. Osoitteesta www.salibandy.fi näet TV-ja nettilähetysten koko ohjelmiston. Sosiaalisessa mediassa löydät tietoa esim. Facebookista ja Instagramista hakemalla salibandy.fi. Voit, ja kannattaakin, mennä katsomaan pelejä myös paikan päälle. Fanien tuki on tärkeää myös pelaajille, ja livenä pääset paremmin tunnelmaan kiinni. Oman suosikkijoukkueesi nettisivuilta saat tietoa tulevista koti- ja vieraspeleistä.

Tyttösalibandyä pystyy seuraamaan esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa. Osoitteesta www.tyttosalibandy.fi saa kattavasti lisätietoja. Tyttösäbä Salibandy tarjoaa tietoa niin harrastajille, vanhemmille kuin seuroillekin sekä lisäksi keskustelupalstan kaikista tyttöjen salibandyyn liittyvistä asioista. Naisten ja tyttöjen salibandyn seuraamisesta pääsee siis nauttimaan myös edullisesti ja monipuolisesti useilla eri tavoilla. Salibandy on vauhdikas laji, joten jännitystä ja tunnelmaa peleistä ei varmasti tule puuttumaan

Miten mukaan?

Lajin harrastamisen aloittamisesta on pyritty tekemään mahdollisimman helppoa. Useat seurat tarjoavat maksuttomia tutustumisjaksoja tytöille. Lisäksi järjestetään erilaisia teemapäiviä ja koulutusleirejä sekä muita tapahtumia, joihin pystytään ilmoittautumaan mukaan. Aloittelevana harrastajana välineisiin ei tarvitse satsata satoja euroja. Maila, palloja ja hyvät sisäliikuntakengät ovat perushankintoja, muuten varustukseksi käy alkuun normaalit liikuntavaatteet. Naisten salibandyn harrastaminen ei siis juurikaan poikkea miesten lajista, vaikka eroja sarjatasolla onkin.

16 thoughts on “Eroaako naissalibandy miesten peleistä?”

 1. Pingback: cost for tadalafil
 2. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice.
  Maybe you could write next articles referring to this article.

  I desire to read even more things about it!

 3. Hi, I do believe this is an excellent web site.

  I stumbledupon it 😉 I may come back once again since I saved as a favorite it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and
  continue to help others.

 4. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get
  that “perfect balance” between usability and appearance.
  I must say you have done a fantastic job with this.
  Also, the blog loads super fast for me on Firefox.
  Excellent Blog!

 5. It’s appropriate time to make some plans for the future
  and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest
  you some interesting things or suggestions. Maybe you could write
  next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 6. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my view,
  if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a
  lot more useful than ever before.

 7. Greetings from Carolina! I’m bored to tears at work so I decided to check
  out your blog on my iphone during lunch break.
  I love the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home.

  I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good blog!

 8. It’s appropriate time to make some plans for the future and
  it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips.

  Maybe you can write next articles referring to
  this article. I wish to read even more things about
  it!

 9. It is perfect time to make some plans for the long run and it
  is time to be happy. I have read this put up and if I may just I
  wish to recommend you some attention-grabbing issues or suggestions.
  Perhaps you could write next articles regarding this article.
  I wish to read more things approximately it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *